Niedźwiedzie polarne mogą wyginąć szybciej, niż do tej pory sądzono

Niedźwiedzie polarne mogą wyginąć szybciej, niż do tej pory sądzono. W warunkach topniejącego lodu coraz trudniej jest im polować na foki, które są ich głównym pożywieniem. Badania opublikował magazyn „Science”.
Przez trzy lata monitorowano 9 niedźwiedzi żyjących w Morzu Beauforta. Każdy z nich potrzebował co najmniej jednej dorosłej lub trzech młodych fok, które zapewniły mu odpowiednią dawkę kalorii na kolejne 10 dni. Aż 5 spośród badanych niedźwiedzi nie było w stanie zdobyć wystarczającej ilości pożywienia. W ciągu 10 dni straciło 20 kg masy ciała. Okazało się także, że niedźwiedzie mają znacznie szybszy metabolizm niż przypuszczano.
Zwierzęta te są niemal wyłącznie zależne od diety opartej na fokach. Aby zmniejszyć zużycie energii, czekają na nie przy dziurach w powierzchni morskiego lodu. Jednak ocieplenie klimatu znacznie utrudnia im polowanie. Lód morski łamie się wcześniej i formuje późną jesienią, co zmusza niedźwiedzie do spalania olbrzymiej dawki energii podczas chodzenia lub pływania w poszukiwaniu pozostałych fragmentów lodu. Do tego powierzchnia lodowa Arktyki od 1979 r.zmniejszyła się o 13 proc.

– Niedawno opublikowany film, przedstawiający wycieńczonego niedźwiedzia polarnego, to okropna scena, którą będziemy zmuszeni oglądać częściej – twierdzi dr Steven Amstrup, który przez 30 lat prowadził badania nad niedźwiedziami polarnymi na Alasce.

Floatowoltaika, „słoneczna skóra” w budownictwie i prądotwórczy T-shirt
Gdyby po 10% powierzchni światowych zbiorników przy elektrowniach wodnych pływały panele fotowoltaiczne, można by produkować tyle mocy elektrycznej, ile uzyskuje się obecnie z elektrowni działających na paliwa kopalne. To tzw. floatowoltaika. Istnieje jednak wiele niewiadomych dotyczących wpływu fotowoltaiki (i floatowoltaiki) na środowisko, a także jej wymiaru społecznego, technicznego i ekonomicznego. Modelowanie wskazuje np., że na […]
Czytaj całość
Klimat a zmiany strategii polowań orek i niedźwiedzi polarnych
Kryzys klimatyczny prawdopodobnie zmusza niedźwiedzie polarne do zmiany strategii polowań – w 2020 r. polscy badacze zarejestrowali na archipelagu Svalbard pierwsze w historii nagranie, na którym niedźwiedź polarny ściga i topi w wodzie renifera. Drapieżniki te szukają nowych źródeł pożywienia, aby zastąpić w diecie bogate w tłuszcze foki – przed 2000 r. niedźwiedzie rzadko polowały […]
Czytaj całość
Znikające manaty, niedźwiedzie polarne i lodofoki grenlandzkie
16 tys. niedźwiedzi polarnych żyjących na wybrzeżach Kanady to ok. dwóch trzecich światowej populacji i wskaźnik zdrowia ekosystemu Arktyki. Coraz trudniejsze staje się jednak samo ich znalezienie, ponieważ populacje w niektórych lokalizacjach gwałtownie maleją. Przeprowadzone w 2018 r. badanie z powietrza (z użyciem helikopterów) wykazało w West Hudson Bay obecność mniej niż 850 osobników w […]
Czytaj całość